برای شروع و تجربه
معمولآ انتخاب موضوع برای فیلم کوتاه، نخستین مرحله و بسیار
دشوار است.
زیاد به موضوعات مهم در ذهنتان
نیاندیشید و اجازه بدهید موضوعات ساده از زندگی روزمره، خود به سراغ شما بیاییند
که می آیند.
همچنین در نخستین بارها می توانید با راهنمایی استاد و یا
داستانی که جایی خوانده اید آغاز کنید.
توجه داشته باشید که وقتی یک فیلمساز به
انتخاب و سلیقهی خودش موضوعی را دنبال می کند باید بتواند همهی مواد اولیه ای را
که برای ساخت و تولید فیلماش مناسب تشخیص می دهد داشته باشد. مثلاً نمیتوانیم در
نخستین تجربهها صحنههای جنگی عظیم و تاریخی (مثل بنهور) را بازسازی کنیم، پس
بهتر است به آن فکر هم نکنیم..
فکر شما می تواند از زندگی روزمره و تجربیات زندگی خود یا از تخیلاتان باشد. ابتدا آن را بصورت یک پاراگراف ساده بنویسید. در هر نوشتار خود را بجای تماشاچی قرار دهید که آیا می توانید با این موضوع ارتباط برقرار کنید؟
سادگی, وضوح و میزان مخارج سه اصل مهم در انتخاب موضوع اولیه هستند.
در انتخاب موضوع بخصوص در مراحل اولیه میزان مخارج و بودجه ی خود را نیز باید در نظر داشته باشید و بهتر است این مخارج را نسبت به موضوع خود در صفحه ای مثلآ در برنامه ی اکزل(Excel) بنویسید. برای کارهای جدی تر و رسمی تر نیاز شما مخارج تمامی گروه تولید را محاسبه کرده و توسط تک تک آنها تایید کنید و یا شاید نیاز باشد از وکیل یا کسی تهیه کننده است استفاده کنید.
از نظر هنری باید سعی کنید سوژه ای را برگزینید که دارای زیبایی شناسی خاصی از موقعیت اجتماعی جامعه و کشورتان باشد. چیزی که حس ستایش گرانه و خلاقانه شما را ارضا کند. بنابراین با درک صحیح و شناخت موقعیت ها در جامعه همواره بدنبال موضوع باشید. در رفتار و گفتار و عملکرد افراد جامعه دقیق شوید.به روزنامه ها سرک بکشید .صفحات حوادث را مرور کنید.
سعی کنید قصه ی شکل گرفته را بارها و بارها مرور کنید و هر دفعه شکل دیگری برای بیان آن استفاده کنید تا بهترین بیان و تعریف تصویری را برگزینید.
جمع آوری اطلاعات اولیه
قبل از این که برای تهیه یک فیلم اقدام کنید، باید هر چه میتوانید دربارهی موضوع کارتان اطلاعات فراهم بیاورید و طرح اولیه ای را برای ترتیب و توالی ساختار فیلم در نظر بگیرید. یعنی مراجعه به منابع اطلاعات، جمع آوری مدارک منتشر شده درباره موضوع چه به صورت نوشته و چه تصویری و از همه مهمتر پیش بینی آنچه در محل رخ میدهد (از قبیل وضعبت آب و هوا و اسکان و وضعیت جمعیت و ...) همراه بررسی امکانات و تجهیزات فیلم برداری موجود (دوربین، میکروفون و مینی دیسک...).این موضوع به شما کمک میکند تا طرح واقع بینانهتری بریزید که امان بهتر ساختن آن را داشته باشید.
خط داستان یا طرح اولیه
طرح اولیه یعنی پیشبینی ما از نحوهی پرورش و پیشبرد داستان یا رویدادی که بنا داریم به وسیلهی تصاویر ویدئو ضبط کنیم، و محتوای احتمالی آن؛ طرح اولیه به ما کمک میکند که عوامل تعیین کننده و مؤثر در بیان مطلب را بشناسیم، نقطه تمرکز گزارش را تعیین کنیم و بهترین رسانه برای بیان هریک از وجوه داستان را انتخاب کنیم. برای تهیه طرح اولیه از یک ایدهی خام برای فیلمسازی، باید عوامل گوناگون آن را تجزیه و بررسی کرد:
پیش زمینه و مقدمه ای که دلیل اهمیت و انتخاب موضوع را (دستکم برای خود ما) نشان بدهد.
* شخصیتهای اصلی (چه جاندار و چه بیچان) که بناست از آنها فیلم گرفته شود.
* محل و نوع اتفاقی که قصد فیلمسازی از آن را داریم.
* مطالب مربوط دیگر...
موضوعات بسیاری قبل از قرار گرفتن در پشت دوربین به ذهن متبادر میشوند. به همین دلیل بهتر است که به فهرست بالا چه بر روی کاغذ و چه در ذهن خودتان شماره ترتیب ندهید. و هرگز آن را کامل ندانید، اگرچه حداکثر تلاشتان را برای تکمیل آن به خرج داده باشید!
در نهایت نیز باید طرح اولیه مان را بازنگری کنیم. روی یک صفحه کاغذ تمام عواملی را که پیشبینی کردهایم و نحوهی همگذاری آنها را برای خودمان میکشیم.این طرح همچنان که از نامش بر میآید «اولیه» است و فقط یادداشت و راهنمای ما برای مراحل بعدی است. و در این مرحله احتیاجی به ظرایف ذوقی و هنری ندارد.فایدهی این پیشبینیها این است که اگر کمبودی در صحنه و هنگام فیلمبرداری، وجود دارد یا جنبه ای از داستان ناگفته مانده است، متوجه شویم و منابع و وسائل مورد نیاز را شناسائی کنیم.
پس از انتخاب موضوع و در واقع طرح اولیه به سراغ نوشتار فیلمنامه(سناریو) می رویم. اما توصیه می کنیم قبل از شروع نگاهی به مطلب نوشتن فیلم کوتاه بیاندازید